Spillkultur

Dataspill har blitt en stadig viktigere del av populærkulturen, spesielt for unge. Dette har medbrakt mange nye kulturelle uttrykk og aktiviteter. Her er noen populære eksempler.

Skriv ut Del Publisert 09 okt. 2012 - Oppdatert 16 okt. 2012

St.Meld. Nr. 14Datatreff

Mesteparten av dagens spilling foregår online, men for mange er det fortsatt viktig å sitte sammen med andre å spille. Dataparties eller LAN kjennetegnes ved at minimum to spillere møtes og kobler maskinene sine til et nettverk. De aller største dataparties kan samle flere tusen spillere under samme tak og denne typen arrangementer er en viktig del av spillkulturen.

Les mer om datatreff her.

Nettsamfunn

Dataspill går hånd i hånd med Internett, og det finnes svært mange sider dedikerte til spill og spillkultur. Noen av disse er svært innsnevrede sider som kun tar for seg enkeltspill eller et bestemt miljø, mens andre er generelle nyhetsportaler med anmeldelser, kommentarer og bransjenyheter.

E-sport

E-sport står for elektronisk sport og omfavner alle konkurranseformer med dataspill. Noen av esportene utkjempes i vanlige en mot en-dueller, mens andre bygger på lagkamp. Ikke alle spill passer til konkurranser, eller har en stor nok brukergruppe til å bli anerkjent.

Det holdes  både lokale og internasjonale konkurranser med alt fra mindre premier på noen tusenlapper, til premier på flere  millioner kroner. Noen av de mest populære E-sportene er: League of Legends, Counter Strike, Starcraft 2, Call of Duty, DOTA2.

Starcraft 2. (Foto: Blizzard Entertainment) Starcraft 2 er en av verdens største Esporter. (Foto: Blizzard Entertainment)

Machinima

Dette begrepet omfatter videoer laget ved bruk av grafikk fra ulike dataspill. Det kan enten være snakk om å bygge noe rundt en eksisterende scene fra et spill, eller å programmere noe helt nytt. Spillets innhold blir altså brukt som et verktøy for å skape egne videoer som kan være alt fra musikkvideoer til sketsjer eller actionscener.

Videoen under viser et eksempel på en musikkvideo laget i World of Warcraft.