Hva er online rollespill?

World of Warcraft: Mists of Pandaria. (Foto: Blizzard Entertainement)

Fakta om Online rollespill (MMORPG)

  • MMORPG står for Massively Multiplayer Online Roleplaying Games.
  • Stadig flere spill går over fra å koste rundt 100 kroner i måneden til Free to Play-modellen.
  • Free to Play (F2P) er en betalingsmodell hvor store deler av spillet er gratis, mens det nyeste innholdet og spesielle gjenstander krever mindre betalinger.
  • I 2009 var det omtrent 70.000 norske World of Warcraft-spillere.

Skriv ut Del

Publisert 09 okt. 2012 - Oppdatert 16 okt. 2012

I online rollespill er en og samme verden befolket av alt fra hundre til flere tusen spillere som samarbeider, kriger og snakker sammen på tvers av landegrenser. World of Warcraft er det mest kjente spillet innenfor denne sjangeren.

Selv om det har vært mulig å spille med venner og familie helt siden de første dataspillene så dagens lys var det først med Internettet at de levende digitale spillsamfunnene dukket opp. Den nåværende trenden er at stadig flere spill går på nettet, men likevel er det visse typer spill som i størst grad assosieres med problemspilling. Online rollespill er den mest fremtredende.

Mens man i tradisjonelle spill står fritt til å pause, avbryte og fortsette i eget tempo, kjennetegnes typiske online rollespill ved at man deltar i en digital verden som lever sitt eget liv og aldri når en endelig slutt.

Spill som World of Warcraft går ut på å utvikle personlig spillfigur ved å få tak i best mulig sverd og rustning, noe som både krever dyktighet og gode samarbeidsevner. Det er fullt mulig å spille alene eller i mindre grupper, men for å beseire de vanskeligste fiendene kreves deltagelse i tidskrevende gruppeaktiviteter.

For å få fullstendig tilgang på alt spillet har å tilby må man betale en månedlig sum som blant annet går med til å dekke spillets tekniske drift og videreutvikling. Nettopp dette samspillet mellom spiller og spillselskap gjør at denne typen spill med jevne mellomrom blir fornyet gjennom oppdateringer, noe som gjør at man hele tiden har noe nytt å gjøre på. Dette fører også til at inaktive spillere med jevne mellomrom blir motiverte til å vende tilbake.

Star Wars: The Old Republic. (Foto: LucarsArts/EA Games)The Secret World. (Foto: Funcom)

Hvorfor er online rollespill populære?

Utforskning: Spillene har enorme verdener som byr på mange spennende reiser og opplevelser.

Mestringsfølelse: Spillene gir deg god tid til å mestre nye utfordringer og du belønnes etter din innsats og prestasjon.

Utvikling: Det er alltid en ny belønning rett rundt hjørnet, noe som gjør at man hele tiden er motivert for å spille videre.

Sosialt: I likhet med andre fritidsaktiviteter er det ikke uvanlig at en hel vennegjeng begynner samtidig. Mange stifter også nye vennskap gjennom spillene. For mange er ikke det viktigste hvilket spill man spiller, men at man spiller med venner og bekjente.